Juli

Juli är högsommarens och semesterns månad för oss idag. Det är då vi människor i Norden får en chans att få del av den värme och sol, som annars bara finns på solsemesterorter. Men förr i tiden var inte denna månad en tid av sol, bad och semester utan av arbete. Det var under sommaren och då särskilt juli som arbetet inom jordbruket var stort. I den gamla nordiska kalendern fick juli namnet hömånad och det relateras till arbetet inom jordbruket. 

Under denna månad finns inga särskilda högtidsdagar som firas i Sverige, förutom att det är några som blir firade under den speciella ”Fruntimmersveckan”. För övrigt firar USA sin nationaldag den fjärde juli. De brukar kalla den ”Independence Day”, självständighetsdagen, dvs USA bildades genom att 13 stater förenades i en kongress fjärde juli 1776. I Frankrike firar man också nationaldag denna månad. Denna dag firas till minne av franska revolutionens start 1789 med stormingen av Bastiljen den 14:e juli.

Vad är det man hoppas på och förväntar sig av den här månaden? Varmt och soligt väder så klart (om man har semester), tiden att göra allt det där man annars aldrig hinner med, en chans att få resa bort och träffa nya trevliga människor och mycket annat. Denna månad är även den stora grillmånaden. Därför får månadens mat bli grillad kött, fisk, kyckling, grönsaker och mycket annat. En och annan mashmallow kan även grillas.

Grillad mashmallow

Grillad mashmallow

© Chatarina Lundqvist – 2019