Midsommarafton

Kring den 20:e juni är det midsommarafton. Vår främsta symbol för midsommarafton är midsommarstången eller majstången, som den också kallas. Midsommarstången symboliserar den hedniska tiden då detta var en vanlig tid för kärlek och andra orakel. I Skandinavien och övriga Europa firades midsommar med midsommareldar och ursprungligen var den en sommarsolståndsfest. Idag firas midsommar formellt till minne av Johannes Döparens födelse.
 
Midsommar har blivit en tidpunkt då människorna lämnar stadens buller och far ut på landet och många provar för första gången att segla i skärgården. Detta är också en tid då de första människorna tar semester och far ner till Medelhavets stränder. Midsommar blir då så avlägset.

Månadens mat hör samman med midsommarfirandet. Det ska var sill av olika slag till det ska det helst vara färskpotatis och vi får inte glömma gräslöken och gräddfilen.

Jag minns själv en midsommar i Cornwall, Englands södra udde, där vi svenskar försökte att fira midsommar i en närmare sagt tropisk park. (Klimatet i Cornwall liknar inte övriga Englands klimat med regn, utan här är det medelhavsvärme.)

 

 
Till efterrätt kommer de första jordgubbarna från det egna trädgårdslandet.
Drycken till detta är den klassiska nubben/arna!
 
© Chatarina Lundqvist – 1999