Mjölkallergi och laktosintolerans

Bild på en Ko

Att vara mjölkallergiker eller allergisk mot laktos innebär att man inte bör äta mat som innehåller laktos eller mjölksocker. Det finns olika varianter av allergi mot mjölk. Min syster och jag har varit laktosintoleranta sedan vi var 17år och antagligen är detta ärftligt hos våran släkt. Både hon och jag kunde äta mjölkprodukter tills vi var 17 år. Nu idag får man mycket ont i magen och det känns som den sväller upp som en ballong om man äter något med mjölk. Ibland får man även diarré eller kräks. Men ibland kan man vara riktigt sugen på t.ex. choklad och då tar man något som kallas Lactrasetabletter. Dessa tabletter går att köpa på apoteket receptfritt, men de kostar en hel del. En burk med 100 tabletter kostar 254 kr. Men tabletterna är ju bra att ha om man ska gå bort till någon eller gå ut på restaurang.

Detta är bland annat en del ”smarriga” saker som en laktosintolerant/mjölksockerallergiker inte bör äta:

 
Bild på en glass
 
Bild på en tårta
 
Bild på en ost
 

Det finns ytterligare saker som man inte kan äta, men ibland finns det företag som har gjort riktigt bra och mjölkfria produkter. Det är bland annat Tofuline som har kommit med en moccaglass. Den är toppen god. Ett annat sådant företag är Skogaholms, som har mycket matbröd, kaffebröd, hamburgerbröd och korvbröd. Under de år som jag har varit allergiker har det bara kommit fler och fler produkter som är mjölkfria. Det är inte lika jobbigt att vara laktosallergiker nu som det var för 10 år sedan.

Det finns flera bra länkar på Internet om mjölkallergi. Jag rekommenderar bland annat Tofulines hemsida, som även innehåller recept. Du kan även läsa om den medicinska innebörden på flera sidor. Men jag tror, personligen, att man vänjer sig att leva med något som mjölkallergi. Egentligen är det människor här i Norden som är ovanliga (om man jämför med resten av världen). I andra länder använder man inte mjölkprodukter på samma sätt och många tål heller inte mjölk.

Länkar om mjölk- eller laktosintolerans:

Carlshamn Mejeri & Carlshamn Bageri

The No Milk Page

Nicklas Kokbok

Matallergikortet

Allergimat.com

Information: Länkarna ovanför öppnas i ett nytt webbläsarfönster
Skrivit av Chatarina Lindehoff 1998