Mjölkens påverkan och förändring på det svenska samhället
Ovan finns en klassisk mjölkkanna, vilken nog användes under mjölkens intåg i det svenska hemmet under 1940-talet. Du tog med dig din kanna till handlaren eller kanske rentav besökte en bonde om du bodde på landsbygden. Ett miljövänligt sätt att hantera och återanvända sitt material, måste jag säga. Varför skriver jag om mjölk? Jo, när jag var 17 år kom jag i kontakt med problemen mjölken kan ställa till med. Jag blev laktosintolerant, vilket innebär att jag har svårt att tåla mjölksockret, laktosen, i mjölkprodukter. På den tiden, 1990-talet, var inte detta så vanligt vilket skapade problem att hitta laktosfria produkter. Idag har vår kost förändrats och andra medicinska orsaker som IBS kan leda till behovet av att minska användningen av mjölksocker. Dessutom vimlar det av laktosfria varor i butikerna och allt fler restauranger serverar laktosfritt. År 2009 fick jag en dotter, som ett år senare konstaterades vara allergisk mot mjölkprotein. Det är inte samma sak som att vara intolerant mot mjölksocker. Hon tål inte proteinet i mjölken och kan inte använda laktosfria produkter.
Nu undrar jag verkligen varför mjölk har fått så stor påverkan i det svenska samhället och varför.
Lite om mjölkens historia
Enligt hemsidan om matkultur, vilken finns under institutet för språk och folkminnen, har får och kor funnits i det nordiska lantbruket i ungefär 4000 år. Naturligtvis har både fåren och kornas bidrag i form av mjölk, kött, hudar och ull använts av människorna. Under 1700-talet startades den industriella revolutionen i England och under 1800-talet sprids den tekniska utvecklingen till Sverige. Det startades mejerier av holländare under 1700-talet, vilket kan liknas den textila industrins utveckling med att mjölken samlades för en gemensam förädling precis som ullen gjorde i textilindustrin. I slutet av 1800-talet ökade antalet invånare i städerna och därför blev det nödvändigt att processen kring mjölken förenklades . Det ledde till att produktionen av mjölk ökade. Under 1920- och 1930-talen gjordes propaganda för att folk skulle dricka mjölk.
Egen reflektion
Jag och min dotter brukade se julkalendern från 2015, Tusen år till julafton. I avsnittet från 1940-talet då barnen är på kollo berättas om hur viktigt det var att få barnen starka och blivande medborgare, A-människor. De skulle träna, äta rätt och drick mjölk. I det programmet visade de vikten av mjölkens användning. När jag växte upp på 1970-talet skulle det drickas mjölk till maten och om du var törstig kunde du ta ett glas mjölk. Under 1980-talet kom dieterna och att du skulle äta mindre fett. Minimjölken tog plats på arenan. Under 1990- och 2000-talet var det flera som ändrade sina mjölkvanor mer än jag. Den utvecklingen ser vi i affärerna idag.
Är mjölk fortfarande viktig för oss? Det tror jag, men det går att läsa om hur mjölkens position som ett av våra viktigaste livsmedel är hotad i en artikel i Sydsvenskan från 2014. Många alternativ har uppkommit med tanke på allergier och att människor väljer olika dieter, vilket påverkar mjölkens framtid.
Men en kaffe med mycket mjölk är något som jag alltid måste starta dagen med, så för mig måste är mjölk ett av de mest viktiga livsmedlen.