April

”April, april jag kan lura dig vart jag vill”, detta uttryck har funnits med en tid i både Europa och Sverige. Att narra april har man gjort sedan 1700-talet i Sverige och ännu tidigare i Europa. Det var urgamla upptåg när vårens ankomst närmade sig. I Sverige kallas även denna månad för gräsmånad.

I april hälsas våren välkommen tillbaka, men det är en liten lömsk månad utifrån vädrets synpunkt. Jag vet ingen månad då det ena sekunden kan vara klarblå himmel och solsken för att i nästa sekund att snöa och regna och slaska. Ett riktigt aprilväder alltså! Men det är bra mysigt att gå ut och titta på en majbrasa den 30:e april trots att det kan regna och blåsa. Att fira valborg med några vänner och ha det lugnt och skönt kan vara ganska trevligt. Jag har gillat valborg enda sen jag var liten. (Nu kan det ju också bero på att jag fyller år dagen innan valborgsmässoafton!)

GLAD PÅSK! GLAD PÅSK! GLAD PÅSK! GLAD PÅSK! GLAD PÅSK!

Ja, vi får ju inte glömma att det är påsk denna månad. Att jag har valt att ha med påskharar är att jag starkt trodde på påskharen när jag var liten. Jag trodde nog mer på påskharen än på tomten. Varje påskafton var vi hemma hos farmor och farfar, som var från Tyskland. Där finns en tradition, som säger att man ska gömma påskäggen och säga till barnen att påskharen har varit här och gömt ägg. Likadant gjorde farmor och farfar.

HA EN TREVLIG PÅSK!
ÄT INTE FÖR MYCKET GODIS.

© Chatarina Lundqvist – 2019