December

Under december månad lyses världen upp av alla ljus. November ses ofta som en grå och tråkig månad och folk blir lite gladare när åter ljuset kommer in i tillvaron. Det händer så mycket under december. Det firas lucia, nobeldagen, jul och nyår. Julen innehåller dessutom många trevliga förberedelser. Om ett par veckor slutar eleverna skolan och får jullov. Under denna månad har affärerna öppet längre än vanligt.

Lucia firas till minne av en martyr från staden Syracusa på den italienska ön Sicilien. Hon kommer i Norden till oss när det är som mörkast och lyser upp i vintermörkret. För många är lucia någon som kommer tidigt på morgonen med en kaffebricka, bestående av lussekatter och pepparkakor och sjungandes ”Natten går tunga fjät…”. Det är så mysigt att det pirrar i magen.

Alla julsånger är förresten härliga. Vet ni hur ”Stilla natt” kom till? Då ska jag berätta det för er. Det var en mörk, kulen kväll i en liten by i Österrike i slutet av 1800-talet. Folket var mycket kyrksamma och såg fram mot juldagsmässan kvällen därpå. Denna mörka och stilla kväll satt prästen och kantorn i kyrkan och de var allt annat än glada. För deras orgel hade blivit förstörd av råttor. Råttorna sökte sig inomhus dessa mörka och kalla kvällar och orgeln hade tydligen varit extra trivsam. Vad skulle de nu spela och sjunga till på mässan kvällen därpå. Då fick kantorn en idé att de skulle skriva en ny sång och förklara att den behövdes det ingen orgel till. Eftersom kvällen var stilla fick den namnet ”Stilla natt” eller ”Stille Nacht”, som den heter på tyska.

© Chatarina Lindehoff – 2019