Juni

Juni är den första månaden då vi upplever att sommaren har kommit till Sverige. I gamla svenska kalendrar kallades juni för sommarmånad. Ordet juni är hämtat ur den romerska kalendern. Det är troligt att juni är uppkallad efter den romerska gudinnan Juno. Hon var överguden Jupiters fru i den romerska mytologin. Juno hade ärvt sina gudomliga drag som kvinnornas beskyddarinna av den grekiska gudinnan Hera.

Månaden juni består av 30 dagar och under dessa dagar inträffar det mycket i det svenska samhället. Skolbarnen sjunger ”Den blomstertid nu kommer”, studenterna ”springer ut”, många par gifter sig och mycket annat. Det finns även ett par helgdagar i juni som Sveriges nationaldag och midsommar. I slutet av månaden sker även sommarsolståndet som innebär en klimatologisk förändring.

Den här sommarmånaden är full av förhoppningar och förväntningar. Hur ska sommaren bli? Vart ska vi åka på semester? I juni börjar trädgårdens blommor att få fart, men det folk mest längtar efter och hoppas på är att jordgubbarna och den färska potatisen ska hinna och bli klar till midsommarafton. Denna månads mat blir därför sill, potatis, jordgubbar och vispgrädde – men man får väl inte glömma nubben!

© Chatarina Lundqvist – 2019