Maj

Maj månad är uppkallad efter den romerska fruktbarhetsgudinnan, Maia. Det är väl inte så konstigt att det var en fruktbarhetsgudinna, eftersom det om våren bildas så mycket nytt. Träden knoppas och slår ut, blommorna kommer och djuren får ungar. Det sägs också att det är i vårmånaderna, april och maj, som de flesta barnen föds! I Sverige kallade man den här månaden för blomstermånad. Det hör alltså ihop med den romerska förklaringen att allting lever och spiras på nytt.

I maj kan det antingen vara kallt eller så lyser solen och du tror att det är sommar. Tyvärr är det inte så varmt alla gånger. Jag förundras varje år hur snabbt folk klär av sig och går i shorts och dylikt. Jag menar om det bara är sju plusgrader på morgonen kan man inte gärna springa i shorts till jobbet. (Men det är en personlig åsikt!)

Den här tiden tycker jag är vacker. Jag uppskattar blommor och när träden slår ut. Efter ett tag blir det en gammal vana och då lägger i alla fall inte jag märke till blommorna längre. Uppskatta våren! Men detta är inte en rolig tid för alla som lider av pollenallergi. Jag tycker man bara hör fler och fler som har pollenallergi. Vad kan det bero på? Har det med världens miljöproblem att göra eller har vi blivit så renliga att vi blir lättare överkänsliga? Ja, detta finns det nog en hel del forskning om.

© Chatarina Lundqvist – 2019