November

Under november månad kommer det verkliga höstmörkret. Det blir kallt och det tar ett tag innan kroppen vänjer sig vid kylan. Men det är inte bara kallt och grått. Det är utmärkta kvällar att sitta och läsa eller bjuda hem vänner med mera. Varför inte göra något spontant som att resa någonstans för en dag? Det är i november som den första julskyltningen kommer och då kan det vara mysigt att åka upp till Stockholm för en dag och gå shoppa, se på teater och äta något gott. Min absoluta favoritrestaurang fanns i Stockholm. Den hette Orientexpressen och fanns vid Stockholms Central station (tågstation). Inte nog med att inredningen var fin, utan maten smakade alldeles utmärkt. Det fanns fisk från Viktoriasjön som jag hade rekommenderat varmt.

Det finns några helgdagar under november nämligen Fars dag, Gustav Adolf-dagen och första Advent. Fars dag har mest blivit ett ”jippo” där affärsmännen tjänar pengar, men vem blir inte glad över att få bli överraskad med tårta och blommor? Så de flesta tycker nog om att fira den här dagen. Gustav den andre Adolf får en egen dag, för att han stupade hedervärt under det trettioåriga kriget i Tyskland. Det ska ha varit en dimmig morgon den 6:e november 1632 i Lützen, som den svenske kungen skulle ha dött på slagfältet. Det var den Gustav som många tyskar var rädda för och man hotade sina barn om de inte var snälla att Gustav skulle komma och ta dem.

I slutet av november är det första advent. Enligt kyrkoåret börjar det ett nytt år den första advent. Det är då härligt att se alla julstjärnor och ljusstakar som kommer fram i fönstren och lyser upp i höstmörkret. Planeringen inför julen börjar.

© Chatarina Lindehoff – 2019